Prořez stromů

Aktuálně v těchto dnech provádíme v obci zdravotní prořez starších stromů. Nejde pouze o zdraví stromů, ale také naší bezpečnost.

„Co vy to tady tancovali za dupáka? Všechny stromy na maděru!”

Pokud jste zmateni z titulku tohoto článku, vězte, že se jedná o filmovou hlášku z krásné pohádky Lotrando a Zubejda scénáristy Zdeňka Svěráka. Tuto větu prohlásil velký Hálí, poradce sultána Solimána poté, co uviděl planinu, kterou vytvořili dřevorubci v rámci léčení krásné princezny Zubejdy,

Přesně tato věta mě napadla při dnešní obchůzce obcí:


Ale proč? Aktuálně v těchto dnech zajišťujeme v obci zdravotní prořez starších stromů. Jedná se nejen o zdravotní, ale také bezpečnostní údržbu. Stromy, které jsou nebezpečné nebo život ohrožující budou redukovány tak, aby byla zajištěna jejich stabilita a aby neohrožovaly padajícími větvemi. Práce budou probíhat průběžně až do konce vegetačního klidu a dále po olistění stromů se bude pokračovat už jen odstraňování suchých větví.


Údržbu zajištuje odborná firma se specializací na stromolezectví, zdravotní a bezpečnostní prořez.

Stromy budou ošetřeny především prořezem, k pokácení bude přistoupeno jen ve výjimečných situacích. Veškeré stromy na veřejném prostranství jsou zaneseny do mapy, v které je označen jejich název, stáří s zdravotní stav. Stromy doporučené k pokácení budou označeny a podle jejich nebezpečnosti se bude kácení plánovat v dlouhodobějším měřítku spíše let, abychom si nekáceli více stromů v jeden rok.

Líbí se mi naše obec se vzrostlou zelení a proto chci, aby bylo o stromy řádně postaráno a ke kácení docházelo opravdu jen ve výjimečných případech. 

Budu tedy doufat, že stejně jako ve zmíněné pohádce všechno dobře dopadne a prořez pomůže nejen našim stromům, ale také Lhotě, která zase o trochu víc prokoukne.

Mějte se pěkně.

Karolína Marečková Laštovková


Seznam příloh:

  • Snímek obrazovky 2022-02-15 v 20.34.24.png 1672620 Kb
  • Snímek obrazovky 2022-02-15 v 20.58.09.png 1211260 Kb